14 Mayıs 2011 Cumartesi




Kakaonun Öyküsü


Kakaonun ana üreticisi Afrika kıtasıdır; her yıl milyonlarca küçük çiftliklerde dünyanın kakao mahsulünün %70'i hasat edilir. Fildişi Sahili ve Gana önde gelen ülkelerdir. Sırasıyla %40 ve %15 katkıda bulunurlar. Kakao özgün olarak Latin Amerika'nın yağmur ormanlarında yetişmesine rağmen dünyada en çok mahsul günümüzde Afrika ve Asya'dan sağlanmaktadır. O zaman kakao Pasifik Okyanusu'nu nasıl geçmiştir?


Afrika'da kakao ekiminin başlangıcı 18inci yüzyılın sonuna rastlar, fakat ilk başlarda pek başarılı olmamıştır. Mükemmel kalitesi bulunan fakat haşerata karşı çok hassas olan özgün Criollo türü kakao Afrika toprağında kök salamıyordu. Aradan geçen yıllardan sonrasında daha dayanıklı ama kalitesi daha düşük olan bir kakao türü olan Forastero ortaya çıktı ve bu tür Sao Tome ve Fernando Po adalarında ekilmeye başlandı.
Bu başlangıç ve ümit veren ilk mahsuller, sanayileşme çağında kakaoya dünya çapında artan bir talep ile çakıştı. Aynı zamanda, politik istikrarsızlık ve mahsullere zarar veren hastalıklar Latin Amerika'daki kakao üretimini tehdit eder bir duruma gelmişti. Tacirler kakaonun tarımının geliştirilebileceği yeni bölgeler aramaya başladılar. Bu sıralarda kakao ekimi ilk defa olarak ekvator bölgeleri olan
Sri Lanka ve Java'ya (Endonezya'ya) ihraç ediliyordu. Günümüzde Latin Amerika halen önemli bir kakao tedarikçisi olmakla birlikte en yüksek miktarda üretim Afrika (Fildişi Sahili ve Gana) ile Asya'ya (Endonezya'ya) kaymıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder