13 Mayıs 2011 Cuma

PASTANIN TARİHÇESİ

1-Pasta tarihi aslında kek ve ekmek tarihi diye düşünülebilir.Dolayısıyla antik çağa kadar uzanan bir geçmiş demek bu.kutlamalar ve özel günler için hazırlanan kekler ve ekmekler giderek değişip dönüşerek şimdiki pasta halini almış.

En büyük dönüşümü ve yeniliği kremanın krem şanti halini almasıyla yani krem şantinin keşfi ile 18.yy başlarında yaşamış.ardından ünlü fransız pasta ustası caremele sayesinde yeni krema çeşitleri ve yeni tatlandırıcılar sahne almış pastacılık sektöründe.19.yy dan itibaren teknolojinin gelişmesiyle özellikle yeni pişirme metodları ve yeni lezzetler yerini almış pastalarda.

artık frenk üzümünden krema, çeşitli yemiş esanslarından soslar ve kök boyalarının ve teknik ekipmanın gelişmesi neticesinde her biçimde ve lezzette pasta yemek mümkün.

2-Pastalar, un ,yağ, tatlandırıcı, yumurta, süt ve bazı çeşit aromaların
karışımlarından yapılır.
Bu gün, aynı malzemelerin farklı kombinasyonlarından veya farklı malzemelerin kullanılmasından türeyen binlerce çeşit pasta tarifi mevcuttur.
Bazı pasta çeşitleri ekmek gibi, bazıları ise içerik olarak daha zengin ve ayrıntılı yapılır.

Pasta yapımı; günümüz teknolojisiyle artık kompleks bir iş olmaktan çıkmıştır.Tartışmasız amatör bir aşçı, gelişen pişirme aletleri ve yöntemleri ile çok leziz pastalar yapabilir.

Pastanın tarihine dönüp bakacak olursak; unun keşfinden hemen sonra insanlık pastayla tanışmıştır.
Ortaçağ İngilteresinden kalan yazılarda anlatılan pastalar, geleneksel anlamda bildiğimiz pastalardan farklıdırlar.Unla yapılmış tatlı yiyecekler olarak tanımlanırlar.

ilk çağlarda ,Nolitik köylerde, arkeologların bulduğu pastalar; öğütülmüş ,ıslatılmış ve sıkıştırılmış tahıllardan yapılırlardı ve büyük ihtimalle sonra sıcak taşların üzerinde pişirilirlerdi.Bu pastaların günümüzdeki versiyonu, yulaflı bisküvilerdir.

Yunanlılar, pastalara “düz/flat” anlamına gelen “plakous” kelimesini kullanırlardı.Pastaları genellikle fındık ve bal karışımından yapılırdı ve “satura”adını verdikleri ağır bir pastaları vardı.

Romalılar döneminde, Yunanlıların “plakous” kelimesinden türeyerek, pasta “placenta” adını aldı.Romalıların “placenta”sı günümüzde yapılan cheesecake gibidir.

Zaman içerisinde, ekmek ve pasta kelimeleri yakın anlamlar içerdikleri için birbirlerinin yerlerine kullanılmaya başlandı. Pasta ekmeğin küçüğüne deniliyordu.Pastalar genellikle sadece özel günlerde pişilirlerdi çünkü pasta yapımında en kaliteli ve en pahalı malzeme kullanılırdı.Dolayısıyla en zengin olan ,en çok pastayı tüketirdi.

18. Yüzyılda, çırpılan yumurtadan yapılan pasata sayısı arttığı için ,maya kullanımı düşmüştür.Çırpılan karışımlar pasta kalıplarına dökülüp yaratıcı sonuçlar üretildi. Bazense karışımlar sadece iki yuvarlak çembere dökülürdü. Bugün kullandığımız pasta kalıpları, o dönemde kullanılan yuvarlak çemberlerin gelişmesiyle üretilmiştir.

Amerika’nın doğu kıyılarında, pasta zenginliğin sembolü olarak bilinirdi ve ülkenin her bölgesinin kendine ait bir damak tadı vardı.

19 YY’da Endüstriyel Devrim sonrası,demir yollarının kurulmasıyla ve seri üretimin başlamasıyla, pasta malzemeleri daha ucuz ve kolay ulaşılabilir oldu.Kabartma tozu ve kabartma sodası gibi yeni mayalama malzemeleri üretildi.
1835’te günümüzde çok kullanılan, krem tartar ve sodyumkarbonatın karışımı olan kabartma tozu üretildi ve satışa sunuldu.

Bazı tarihçiler, doğumgünü geleneğinin eski Yunanlılarla başladığını düşünüyorlar.
Doğumgünü pastası, ballı pasta ve ekmek yapan Yunanlılarla başlamıştır.

Eski Romalılar, 3 farklı doğumgünü kutlarlardı:
1-Aile ve arkadaşlar arasında özel kutlamalar
2-Geçmiş veya mevcut imparatorların ve imparatorluk aile fertlerinin doğumgünleri
3-Şehirlerin ve tapınakların doğumgünleri.

50. yıl kutlamaları diğer yıllardan biraz daha farklı yapılırdı. Kutlama pastası,diğer doğumgünü pasatalarından farklı olarak buğday unu, rendelenmiş peynir, bal ve zeytinyağından yapılırdı.

İlk yapılan doğumgünü pastasıyla ilgili diğer iddia,doğumgünü pastası geleneğinin Ortaçağların Almanyasın’da İsa’nın doğuşunu kutlamak için başladığıdır.
Tatlı hamuru bebek İsa şeklinde yapılmıştı.
Daha sonraları doğumgünü pastası, Almanya’da ,çocuk festivallerinde veya çocukların doğumgünü kutlamalarında görüldü.

İngiltere’de yapılan doğumgünü pastaları biraz daha farklıdır. İçlerine sembolik nesneler konarak pişirilir.
Ortaçağda , pasta hamuruna madeni para ve yüksük karıştırılırdı.İnanışlara göre madeni parayı bulan çok zengin olurken, yüksüğü bulan şansız ömür boyu evlenemezdi.
Bugün İngilizlerin bu geleneğini sürdürmek için,küçük figürler, sahte madeni paralar,ve küçük şekerlemeler yaygın olarak kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder